top of page

Over Ademcoaching

Tijdens mijn opleiding tot Holistic Breathing Coach bij Heleen Ytsma van Herleva (www.herleva.nl) heb ik ervaren wat ademen kan doen en vooral hoe mooi het is om ademsessies en therapie met elkaar te kunnen combineren. Ik ontmoet veel mensen die - net als ik - veel "in hun hoofd zitten" en die moeite hebben met voelen. Ik wist niet wat ik meemaakte en wat ik voelde toen ik zelf voor het eerst verbonden ging ademen. Echt geweldig!

 

Wat ik vooral van Heleen heb geleerd en meeneem in mijn werk als therapeut, is dat ieder mens anders is en dus ook anders ademt. Dus wat voor de één werkt, is voor de ander juist niet fijn en andersom. Naast mijn methoden die ik inzet als therapeut, heb ik nu ook diverse ademhalingstechnieken geleerd zoals de verbonden ademhaling, de Wim Hof methode en hartcoherentie. Het mooie hiervan is dat ik kan inzetten wat past bij jou op dat moment. Voorafgaand aan elk sessie gaan we in gesprek, zodat we samen helder krijgen wat er bij jou speelt op dat moment. 

 

Ademhaling en stress

We halen gemiddeld 20.000 keer per dag adem, maar we doen dit zelden of nooit bewust. Toch reageert onze ademhaling direct op wat we mee maken of meegemaakt hebben. Denk maar eens aan het volgende: als je schrikt, dan ervaart je lichaam gevaar. Onze ademhaling versnelt en de hartslag gaat omhoog. We staan als het ware klaar om te vechten of vluchten. Dit zit in onze natuur, want vroeger moesten we alert zijn voor gevaar van buitenaf. In deze tijd ervaren we nog altijd stress, alleen zitten we nu op onze gat (vaak op kantoor achter ons bureau) zonder een letterlijk gevaar waarbij vluchten of vechten noodzakelijk is om te overleven. Onze hedendaagse stress bouwt zich op en slaat zich op in ons lichaam, zonder dat we ons hiervan bewust zijn.
We kunnen ons vaak niet meer ontspannen en hierdoor ontstaan (chronische) klachten zoals slaapproblemen, hyperventalitatie, paniekaanvallen enz. Bij ademcoaching leer je bewust te gaan ademen en je ademhaling te verbeteren. Er is altijd winst te behalen, want wie wil zich niet (nog) beter, fitter of vitaler voelen?

Voor wie werkt ademcoaching?

Ben jij een ‘wandelend hoofd’ en vind je het moeilijk om bij je gevoel te komen? Met bijvoorbeeld de verbonden ademhaling kun je emoties toelaten zonder erover te hoeven praten. Dit is enorm bevrijdend. En nee, je bent niet de enige die moeite heeft met het toelaten van (negatieve) emoties. Onze maatschappij is erop gericht om negatieve emoties te vermijden en weg te drukken. Dit kan lang goed gaan, maar uiteindelijk gaat het zich tegen je keren. Je voelt je niet blij en ervaart minder plezier in het leven.


Nou hoor ik je denken ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen zin om constant over mijn emoties te praten. Ik heb al therapie of wil niet (meer) in therapie.’ Tijdens een verbonden ademsessie wordt er niet gesproken en maak je gebruik van een krachtig instrument waarmee je vaak net zoveel of zelfs meer bereikt: je ademhaling.


Ademcoaching werkt voor iedereen die bewuster wil gaan ademen (en dus bewuster wil gaan leven), want door bewuster te gaan ademen voelen we ons beter, fitter en vitaler. Ook werkt ademcoaching bij klachten als: 


- burnout en (chronische) stress, - angsten en paniekaanvallen

- hyperventilate en astma

- reumatische aandoeningen

- Covid en "long Covid" klachten

- slaaproblemen

- (chronische) vermoeidheid

- neerslachtigheid

- nek- en schouderklachten
 

De verbonden ademhaling
Met je ademhaling heb je invloed op verschillende processen in je hoofd en lijf. Ervaar maar eens wat langzamer en rustiger ademhalen met je doet. Je voelt je vaak meteen anders. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er niet één perfecte ademhaling. Je hebt allerlei ademtechnieken. Met de één bereik je meer energie en bij de ander ligt de focus vooral op ontspanning. En zo is er ook een ademhaling die je kunt gebruiken om te leren hoe je emoties toelaat: de verbonden ademhaling. Voor mij was het aanleren van deze ademhaling een van de belangrijkste redenen om ademcoach te worden.

Maar wat is de verbonden ademhaling precies? Met een verbonden ademhaling laat je de pauze die er normaal tussen een in- en uitademing is weg. Je verbindt de inademing en uitademing dus met elkaar en bent continu aan het ademen. Tijdens het inademen, adem je zuurstof, oftewel levensenergie, in. Waarom zou je daar steeds even op wachten? Uitademen staat voor loslaten. Als je wacht met uitademen, houd je vast aan negativiteit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam verkrampt. Als je die pauzes weglaat, gebeurt er iets bijzonders.


Tijdens een sessie verbonden ademen, open je als het ware je ademhalingssysteem. Je krijgt meer zuurstof binnen dan normaal, wat van alles losmaakt in je hoofd en lijf. Er kunnen emoties, angst of oud zeer loskomen. De truc is dat je deze accepteert door er simpelweg doorheen te ademen. Zo ontdek je dat er niets gebeurt tijdens het emoties toelaten. Emoties duren maar 25-90 seconden. Ze zijn er en ebben ook weer weg. Net zoals een golf het strand opspoelt en even later weer verdwijnt.


Verbonden ademhalen zorgt ervoor dat je fysiek, mentaal en emotioneel in je kracht kunt gaan staan. Hierdoor ervaar je meer plezier, blijheid en ruimte in jezelf. Ik vind de verbonden ademhaling een prachtige oefening die je dieper in contact met jezelf brengt zonder er veel woorden aan vuil te maken. Je ruimt letterlijk de opgekropte emoties zoals angst, woede of verdriet op. Je zult merken dat die nare lichamelijke klachten daardoor ook verminderen of zelfs verdwijnen. Je lijf kan weer ontspannen. En minder ‘kramp’ in je lijf betekent ook weer minder kramp in je gedachten en denken. Ook kan je hele fijne emoties ervaren tijdens deze oefening. Bijvoorbeeld gevoelens van liefde, voor jezelf en voor de mensen om je heen.

(Bron: https://herleva.nl/verbonden-ademhaling-2/)

Tarieven individuele ademcoaching 

Losse coachingssessie € 80
Pakketje 3 coachingssessies € 195

Bedragen zijn incl. BTW. Een sessie duurt 60-90 minuten.

Workshop "Boost je immuunsysteem - ademen en koudetraining" of teamcoaching is op aanvraag.

bottom of page