Foto kuiken uit ei.jpg

“Your vision will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.” 
― C.G. Jung

Foto: Dreamstime

Waarom Chantal Werkt

Als we er vanuit gaan dat 90% van het menselijk gedrag wordt aangestuurd vanuit het onbewuste, dan is het niet zo raar dat we een innerlijke verdeeldheid voelen of zelfs ziek worden als we ons alleen maar richten op dat wat zichtbaar is; het topje van de ijsberg. 

Social media staat vol met hoe ons leven er aan de buitenkant uitziet. We meten ons succes aan de hoeveelheden likes van anderen, maar wat speelt er aan de binnenkant? Oftewel, wat speelt zich af onder de oppervlakte?

Het aantal mensen dat te maken krijgt met depressiviteit, burnout of andere psychische klachten, neemt toe en de GGZ kan de vraag niet meer aan. Lange wachtlijsten, gevolgd door liefst zo kort mogelijke trajecten blijken vaak een tijdelijke pleister op de wond. Dat wat onder het oppervlakte borrelt en bewust wil worden, blijft ongezien of wordt verder weggestopt. Hierdoor komen klachten vaak terug, verergeren ze of vroeg of laat komen er klachten bij.

Zowel in therapie als bij ademcoaching gaan we op zoek naar dat wat er diep van binnenuit gezien en gehoord wil worden. Door zicht te krijgen op dat wat zich in de schaduw en onder het oppervlakte aandient, worden terugkerende patronen helder en word je je bewust van wat voor thema (vaak als een rode draad) in je leven speelt. Door inzichten en bewustwording, ga je uiteindelijk ervaren dat je mag zijn en worden wie je bent. 

De reis en zoektocht naar wat jou als het ware bezielt (door Jung het individuatieproces genoemd) is geen gemakkelijke weg en vraagt om wat durf en moed. Omdat ik zelf, als onderdeel van mijn studie, twee jaar leertherapie heb doorlopen, weet ik hoe mooi het is om tijdens deze individuele reis van inzichten te mogen leren en te genieten. In 2020 ben ik in aanraking gekomen met de helende werking van ademen. Ik ben onder de indruk wat slechts één coachingssessie al bij iemand kan losmaken en kan het een ieder aanraden om bewuster te gaan ademen.