top of page
  • Chantal van Asperen

Ice, Ice Baby... Ademen en dippen in koud water is hot!

Bijgewerkt op: 30 apr. 2022

Begin dit jaar kregen Wendy Levering (van Mindful by Wendy) en ik het knotsgekke idee om te gaan dippen in de Binnenmaas. Zo gingen we eerst een keer samen naar het strandje van Westmaas. Wendy vanuit haar ervaring met “run-dip-run” en ik vanuit mijn ervaring als ademcoach. Eigenlijk wisten we het gelijk; dit gaan we in groepsverband doen! En je moet het ijzer smeden als het heet is…. Oftewel een plonsgroep (eigenlijk dipgroep, maar plonsgroep klinkt leuker) moet je oprichten als het winter is.

Plonsgroep HW is op 2 januari 2022 geboren en inmiddels hebben we ca. 50 leden in de besloten FB groep. We hebben we in het AD gestaan en zijn we geïnterviewd door Omroep Hoekse Waard… En vooral; we staan elke week met ca. 20 man op het strandje van Westmaas! Hoe gaaf is dat?!

We deden wat ons hart ons in gaf, want hoe gaaf is het om de energie die je krijgt na een dip in natuurwater te delen met anderen. Want dippen gaat over (zelf)vertrouwen, over controle over je ademhaling en dus over je leven. Want de kracht van je adem is enorm. Het is geweldig om te horen wat de positieve effecten zijn van de mensen die regelmatig aan koudetraining doen.

En vooral om mee te maken hoe iemand de eerste keer ervaart. Want de eerste keer is spannend, maar als ik het kan, dan kan jij het ook!

Adem in, adem uit…

Precies een jaar daarvoor rondde ik mijn opleiding af als ademcoach en ging ik voor het eerst het koude water in. Ik zag er best tegenop, maar het hoorde bij de opleiding en ik had me goed voorbereid. Koud (af)douchen deed ik al, want dat is de enige voorwaarde die wordt gesteld aan het dippen in natuurwater. De juf koos voor een extra koude dag half januari. En koud was het…..en donker (17. uur).

Maar toen we eenmaal bij het meer stonden en ons uitkleedden werd het bijna magisch. Ieder op zijn eigen moment ging het water in; gefocust op zijn / haar ademhaling. Mijn god, daar ging ik dan….en wat was het koud…..Adem in en adem uit. Wat zei de juf ook alweer?….. O ja, op een uitademing laat je je zakken. En daar zat ik dan op een koude winterdag in het Naardermeer…..Zo zaten we met de groep in volledige stilte in het water. Niet nadenken, maar ademen en voelen. Even helemaal in het moment en in jezelf; het was zo bijzonder en dat is het elke keer weer!

Wil jij dit ook ervaren?

Elke zondag (zolang het koud is) zijn we om 10.00 uur te vinden op het strandje van Westmaas. Iedereen die gewend is aan koud (af)douchen mag meedoen (geen kosten).

Voor meer informatie, meld je aan op FB bij de besloten groep Plonsgroep HW of stuur een persoonlijk berichtje als je vragen hebt of interesse hebt in persoonlijke begeleiding of ademcoaching.


Foto: Jeffrey Groeneweg


226 weergaven

Comments


bottom of page